FORUM INAWERA

INAWERA , E-PALENIA NOWA ERA
Teraz jest 3 gru 2024, o 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

wybieramy formę oceny
proponowana przez elPetto 58%  58%  [ 18 ]
każdy stosuje własną 32%  32%  [ 10 ]
każdy pisze jak uważa 3%  3%  [ 1 ]
nie mam zdania 6%  6%  [ 2 ]
Liczba głosów : 31
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 11:23 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 22:22
Posty: 1872
1) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance (0-4pkt)
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
jesli smaku nie znam wcale, to nie powiniennem punktowac? (ani zero ani ocena posrednia 2pkt).
No to brakuje sposobu na dobre wypelnienie lub pominiecie tej pozycji, bo nie przyznajac zadnych punktow oceniam przeciez i tak na zero.
Krzysiu jak nie znacie smaku przyznajcie "0" i napiszcie że nie macie skali porównawczej. Ja przy podejmowqaniu decyzji będę brał to pod uwagę.


2) Intensywność aromatu: 0-2pkt
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)

Dotyczy czego? Intensywnosc aromatu juz wynika z ilosci kropli w najlepszej probce wiec ten pkt.2 jest zbedny.
Ile kropli aromatu czynie go slabo intensywnym, srednim lub stezonym?
Nie do końca, niech tak będzie jak jest.

Jesli zas pkt.2 dotyczy intensywnosci smaku aromatu w liquidzie brakuje mi tu slowa "smak".


Jednak lepiej niech będzie zablokowany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 22:22
Posty: 1872
Mam propozycję,
Jeżeli mamy do testów aromat o dziwnej i nic nie mówiącej nazwie, to w pkt. 1 nic nie wpisujcie.
Dodajmy pkt. 5
Aromat:
1. byle jaki.
2. może być.
4. dobry.
5. bardzo dobry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2015, o 22:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2013, o 23:59
Posty: 786
inawera napisał(a):
Mam propozycję,
Jeżeli mamy do testów aromat o dziwnej i nic nie mówiącej nazwie, to w pkt. 1 nic nie wpisujcie.
Dodajmy pkt. 5
Aromat:
1. byle jaki.
2. może być.
4. dobry.
5. bardzo dobry.


A to nie jest powielanie pktu c) ?

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)

Można to pomnożyć przez 2 :D , ale nie lepiej zaniżyć kryteria (nie brać pod uwagę tego punktu w Twoim 'kajeciku', gdy są kontrowersje) dopuszczenia produktu do wdrożenia/sprzedaży?

Kłopoty dotyczą większości dziwnie ponazywanych tytoniówek, jak i odwzorowania smaków owoców (egzotycznych), deserów, napojów/drinków itp.,
które jedni próbowali, a inni nie.
Pewnym wyjściem - o czym już pisaliśmy (@ardbeg) byłaby deklaracja producenta, czym mają "pachnieć" te wszystkie Silvery, Redy, czy Goldy...

Nie wiem co z ankietą wśród klientów...ale wydaje się, że dla kupującego - info o odwzorowaniu smaku (czy np. malina jest malinowa, czy jabłkowa ;) ) może być cenne...

_________________
Obrazek
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2015, o 17:51 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 sie 2010, o 14:08
Posty: 531
Lokalizacja: Małopolska
Poniekąd jest to faktycznie podobny punkt do już istniejącego, ale coby się Irkowi w rachunkach zgadzało proponuję zrobić tak:

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance/walory smakowe (w przypadku braku porównania) (0-4pkt)
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty:

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty:

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:

OGÓLNA OCENA:
(suma punktów a+b+c+d)

W przypadku możliwości porównania wywalamy drugą część punktu a, dla "dziwnych" aromatów wywalamy pierwszą część punktu a. Będzie w ankiecie czy jest to odwzorowanie prawdziwego smaku czy tylko ocena walorów smakowych, bedzie wydaje mi się przejrzyście i będzie się średnia zgadzała *smoke* :)

_________________
Obrazek
Sklep VAPER-SHOP
Muzeum Elektronicznych Papierosów


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2015, o 20:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2013, o 23:59
Posty: 786
daro napisał(a):
Poniekąd jest to faktycznie podobny punkt do już istniejącego, ale coby się Irkowi w rachunkach zgadzało proponuję zrobić tak:



W przypadku możliwości porównania wywalamy drugą część punktu a, dla "dziwnych" aromatów wywalamy pierwszą część punktu a. Będzie w ankiecie czy jest to odwzorowanie prawdziwego smaku czy tylko ocena walorów smakowych, bedzie wydaje mi się przejrzyście i będzie się średnia zgadzała *smoke* :)


*good*

_________________
Obrazek
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2015, o 23:38 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 22:22
Posty: 1872
daro napisał(a):
Poniekąd jest to faktycznie podobny punkt do już istniejącego, ale coby się Irkowi w rachunkach zgadzało proponuję zrobić tak:

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance/walory smakowe (w przypadku braku porównania) (0-4pkt)
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty:

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty:

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:

OGÓLNA OCENA:
(suma punktów a+b+c+d)

W przypadku możliwości porównania wywalamy drugą część punktu a, dla "dziwnych" aromatów wywalamy pierwszą część punktu a. Będzie w ankiecie czy jest to odwzorowanie prawdziwego smaku czy tylko ocena walorów smakowych, bedzie wydaje mi się przejrzyście i będzie się średnia zgadzała *smoke* :)


Dziękuje Panie Dariuszu. Do zobaczenia we wtorek. Poproszę potrójne espresso co by sił starczyło na ponad 1000 km.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lis 2015, o 09:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1089
Lokalizacja: France
daro napisał(a):
Poniekąd jest to faktycznie podobny punkt do już istniejącego, ale coby się Irkowi w rachunkach zgadzało proponuję zrobić tak:

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance/walory smakowe (w przypadku braku porównania) (0-4pkt)
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty:

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty:

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:

OGÓLNA OCENA:
(suma punktów a+b+c+d)

W przypadku możliwości porównania wywalamy drugą część punktu a, dla "dziwnych" aromatów wywalamy pierwszą część punktu a. Będzie w ankiecie czy jest to odwzorowanie prawdziwego smaku czy tylko ocena walorów smakowych, bedzie wydaje mi się przejrzyście i będzie się średnia zgadzała *smoke* :)


Moim zdaniem jest to tez okazja do wyeliminowania istniejacych drobnych "niezrecznosci" lub barokowych ozdobnikow istniejacego formularza.

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance/walory smakowe (w przypadku braku porównania) (0-4pkt)
(0-nijakie, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-b.dobre, 4-idealne) (bo: "0-słabe" znaczy cos innego niz nijakie, pomylka a "3-wzorowe, 4-idealne" to maslo maslane)
Punkty:

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny)
Punkty:

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:

OGÓLNA OCENA:
(suma punktów a+b+c+d)

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lis 2015, o 10:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1089
Lokalizacja: France
macbulwa napisał(a):
Moim zdaniem jest to tez okazja do wyeliminowania istniejacych drobnych "niezrecznosci" lub barokowych ozdobnikow istniejacego formularza.

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance/walory smakowe (w przypadku braku porównania) (0-4pkt)
(0-nijakie, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-b.dobre, 4-idealne) (bo: "0-słabe" znaczy cos innego niz nijakie, pomylka a "3-wzorowe, 4-idealne" to maslo maslane)
Punkty:

b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny)
Punkty:

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:

OGÓLNA OCENA:
(suma punktów a+b+c+d)


A moze by zapisac dla jeszcze lepszej rownowagi skali ocen negatywnych i pozytywnych tak:

a) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance/walory smakowe (w przypadku braku porównania) (0-4pkt)
(0-nijakie, 1-słabe, 2-dostateczne, 3-dobre, 4-b.dobre)
Punkty:


b) Intensywność aromatu (0-2pkt)
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:

c) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny)
Punkty:

d) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały "przerywnik'" 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:

OGÓLNA OCENA:
(suma punktów a+b+c+d)

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 kwi 2016, o 11:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 gru 2013, o 03:04
Posty: 1089
Lokalizacja: France
Po pewnych modyfikacjach kosmetycznych proponuje taka forme zapisu - na dole postu gotowy szablon z pogrubieniami i kolorami tekstu o ile ktos chce skorzystac

**********************************************************

Aromat: xxxxxx
Stężenia próbek: xx,xx,xx,xx,xx (INAKROPLI *) /10 (ml)
Baza:
Czas dojrzewania: xxxx
Testowane na:
Krótki opis: xxxxxx

Najlepsze stężenie:
xx INAKROPLI * /10ml

Ocena punktowa:
a) Odwzorowanie smaku** (0-4pkt) Punkty: xx
(0-nijakie, 1-słabe, 2-dostateczne, 3-dobre, 4-b.dobre)

b) Intensywność aromatu (0-2pkt) Punkty: xx
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)

c) Aromat jest (0-3pkt) Punkty: xx
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-b.dobry)

d) Będę wapowal (0-3pkt) Punkty: xx
(0-nie, 1-rzadko, 2-czasem, 3-często)

OGÓLNA OCENA: xx
(suma punktów a+b+c+d)

Uwagi:


________________________________________________________
* INAKROPLE: 56gtt/1ml
** lub: walory smakowe (w przypadku braku porównania)

**********************************************************

Kod:
Aromat:   [b][color=#004080]xxxxxx[/color][/b]
Stężenia próbek: xx,xx,xx,xx,xx ([b][size=85]INAKROPLI *[/size][/b]) /10 (ml)
Baza:
Czas dojrzewania: xxxx
Testowane na: 
Krótki opis: [b][color=#004080]xxxxxx[/color][/b]

Najlepsze stężenie:
[b][color=#004080]xx [size=85]INAKROPLI *[/size] /10ml[/color][/b]

[b]Ocena punktowa:[/b]
a) Odwzorowanie smaku** (0-4pkt) Punkty: [b][color=#004080]xx[/color][/b]
[size=85][i](0-nijakie, 1-słabe, 2-dostateczne, 3-dobre, 4-b.dobre)[/i][/size]

b) Intensywność aromatu (0-2pkt) Punkty: [b][color=#004080]xx[/color][/b]
[size=85][i](0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)[/i][/size]

c) Aromat jest (0-3pkt) Punkty: [b][color=#004080]xx[/color][/b]
[size=85][i](0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-b.dobry)[/i][/size]

d) Będę wapowal (0-3pkt) Punkty: [b][color=#004080]xx[/color][/b]
[size=85][i](0-nie, 1-rzadko, 2-czasem, 3-często)[/i][/size]

[b][color=#FF0000]OGÓLNA OCENA:[/color][/b] [b][color=#004080]xx[/color][/b]
[size=85][i](suma punktów a+b+c+d)[/i][/size]

[b]Uwagi:[/b]


________________________________________________________
*  INAKROPLE: 56gtt/1ml
** lub: walory smakowe (w przypadku braku porównania)

_________________
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 mar 2017, o 04:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 mar 2012, o 22:51
Posty: 447
Lokalizacja: "Tymczasowo" W-wa
Wydawało mi się, że już dziękowałem, ale nie widzę tu wpisu. W takim razie oficjalnie dziękuję @macbulwa za udostępnienie szablonu. Pozwoliłem sobie go użyć (lekko modyfikując odstępy), ponieważ wydaje mi się bardzo przejrzysty i łatwy w odbiorze dla użytkowników. Dzięki macbulwa *hejka*


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: Bing [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL