Elżunia napisał(a):
Na podstawie opisów Adberga i Piotra widze te opisy mniej wiecej tak
Aromat:
Stężenia:
Baza:
Czas dojrzewania:
Testowane na:
Smak:
Najlepsze stężenie:
Ocena walorów aromatu:
1) Odwzorowanie dedykowanego smaku (w mieszance): 0-4pkt
(0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty:
2) Intensywność aromatu: 0-2pkt
(0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:
3) Kompozycja aromatu (ogólnie): 0-3pkt
(0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty:
4) Dodaję do ulubionych: 0-3pkt
(0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-stały 'przerywnik', 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:
Ogólna ocena:( po zliczeniu punktów od 1-4)
Uwagi:
O to chodzi - lekko 'wygładzam':
----------------------------------------------------------------
Aromat: Stężenia próbek (gtt) /(ml) Baza (mg): Czas dojrzewania: Testowane na: Opis mieszanki/wrażenia smakowe: Najlepsze stężenie:Ocena walorów aromatu:1) Odwzorowanie dedykowanego smaku w mieszance (0-4pkt) (
0-słabe/nijakie/pomyłka, 1-dostateczne, 2-dobre, 3-wzorowe, 4-idealne)
Punkty:2) Intensywność aromatu (0-2pkt)(
0-słaba, 1-średnia, 2-wysoka)
Punkty:3) Kompozycja aromatu/ogólnie aromat jest...(0-3pkt)(
0-nijaki, 1-pospolity, 2-dobry, 3-wyborny/wyśmienity)
Punkty:4) Dodaję do ulubionych (0-3pkt)(
0-nie, 1-jako okazjonalny, 2-jako stały 'przerywnik', 3-do ciągłego chmurzenia)
Punkty:OGÓLNA OCENA (
suma punktów 1-4):
Uwagi:------------------------------------------------------------
Wydaje mi się, że jest to schemat zrozumiały i przejrzysty zarówno pod wzgl. treści, jak i dla oka, dlatego testerzy którzy zechcą go stosować - na próbę* - już podczas publikowania opinii z bieżących testów - powinni go sobie skopiować w sformatowanej formie do swoich edytorów tekstowych.
*) na próbę - znaczy też: dodatkowo, jeśli chodzi o samą ocenę aromatu ("Ocena walorów aromatu") bo napotykamy na problem techniczny: Irkowa ankieta jest 10-punktowa, a 'nowa ocena szczegółowa" - 12-punktowa (no nie ma jak zmieścić tego w 'dyszce', żeby punktacja wypełniała podstawowe kryteria - a ułamki to chyba przesada)
Jeśli proponowany sposób oceniania się przyjmie - problem zniknie, a tymczasem trzeba będzie wystawić 2 oceny (chyba, że Irek dorzuci tę drugą skalę do ankiety?)
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe