FORUM INAWERA
https://forum.inawera.com/

Problem z aromatem Gold Ducat
https://forum.inawera.com/viewtopic.php?f=25&t=3396
Strona 3 z 4

Autor:  elPetto [ 5 lis 2014, o 00:07 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

Rozrób mieszanki 'jak książka pisze' - a po okresie dojrzewania wypróbuj.
Zastosuj różne konfiguracje sprzętowe/moc grzałek - bo może się zdarzyć, że liquid nie jest prawidłowo odparowywany na grzałce
i jego nadmiar po prostu się gotuje na knocie - a powstała z tego 'zupka/czarna polewka' spływa ci do baniaka.

Jeśli te próby skończą się niepowodzeniem - zgodnie z propozycją odeślij produkt do firmy.

Autor:  macbulwa [ 5 lis 2014, o 00:34 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

Ile kropli miesci Ci sie w 1ml ? 57 czy 60? ...to sa krople nowe, male.
Skad wyliczyles 0.02ml? - nie mowi nic a w rzeczywistosci rownaloby sie 1,14 kropli - rachunek w ten sposob jest mocno nieprecyzyjny.
Zrob probki o zawartosci 8,12,16,20,24 kropli aromatu - po minimum 10 dniach lezakowania wybierz najlepsze stezenie.

Ze starymi kroplami probki bylyby odpowiednio z 4,6,8,10,12 kropli...

Autor:  profesor [ 5 lis 2014, o 01:59 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

macbulwa napisał(a):
Zrob probki o zawartosci 8,12,16,20,24 kropli aromatu

Na 10 ml bazy.

Autor:  Urfaust [ 5 lis 2014, o 13:03 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

macbulwa napisał(a):
Skad wyliczyles 0.02ml? - nie mowi nic a w rzeczywistosci rownaloby sie 1,14 kropli - rachunek w ten sposob jest mocno nieprecyzyjny.

Mierzyłem tylko w celu ustalenia, czy moje krople są "stare" czy "nowe", więc nie potrzebowałem dużej precyzji.

Oczywiście nie zamierzam używać kropli do odmierzania aromatu, może za wyjątkiem małych próbek rzędu 2ml. Obecnie używam insulinówek, do czasu kiedy nie znajdę pipety.
Informacja na temat orientacyjnej objętości kropli jest mi potrzebna tylko do przeliczenia przepisów z forum na jakieś normalne jednostki.

Autor:  Urfaust [ 12 lis 2014, o 19:58 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

Tymczasem wycofuję wątpliwości dotyczące aromatu GD, gdyż:

- wykonałem próbkę zgodnie z sugestią lechaca na poziomie 2%, efekt jest ok.
- zauważyłem podobny efekt (wytrącanie, utlenianie, absorpcja, degradacja nikotyny czy cokolwiek to jest) w przypadku innych aromatów, tyle że nie było to tak widoczne jak w przypadku GD, być może z powodu dużo niższej zawartości barwnika.
- nie jestem pewien bazy TGV, której używam jako domieszki, zamierzam ją wkrótce zastąpić.


Na koniec parę luźnych i niezobowiązujących obserwacji:

- po zakropleniu aromatu GD do glikolu (ekobaza), zbiera się on na dnie i tworzy plamę o wyraźnych krawędziach, czy to aby nie świadczy o tym, że jest on cięższy od glikolu i słabo się z nim miesza?
- podczas mycia grzałki pod ciepłym kranem poczułem przepiękny zapach, taki jak powinien być, jak dobry, świeży tytoń. Eksperyment już leżakuje ;)

Autor:  macbulwa [ 12 lis 2014, o 21:56 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

Urfaust napisał(a):
po zakropleniu aromatu GD do glikolu (ekobaza), zbiera się on na dnie i tworzy plamę o wyraźnych krawędziach, czy to aby nie świadczy o tym, że jest on cięższy od glikolu i słabo się z nim miesza?


Ciezszy od glikolu? Byc moze, ale jakie ma to znaczenie? - mieszac sie miesza we wlasciwym czasie i stad te minimum 10 dni maturacji.
Na marginesie: gliceryna takza jest ciezsza od glikolu i opada na dno (i tez trzeba zarezerwowac czas na dobre wymieszanie skladowych).

Autor:  Urfaust [ 13 lis 2014, o 22:31 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

macbulwa napisał(a):
Ciezszy od glikolu? Byc moze, ale jakie ma to znaczenie? - mieszac sie miesza we wlasciwym czasie i stad te minimum 10 dni maturacji.

Z tego co pamiętam to zalezy od konkretnych parametrów, niektóre substancje w ogóle się nie mieszają, w innych po zmieszaniu i odstawieniu może nastąpić separacja, ale zakładam że taki przypadek tu nie zachodzi.

Tak tylko pytałem, z ciekawości.
Ponoć aromaty są na bazie glikolu, więc po dodaniu ich do glikolu spodziewałem się innego efektu.

Autor:  macbulwa [ 14 lis 2014, o 08:03 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

Cos mi sie widzi, ze te dziwne problemy rodza sie w zbyt "naukowym" podejsciu do spraw mieszania aromatow z baza.
Lepiej nie szukac gotowych recept (ewentualnie sie nimi wesprzec) i zrobic wlasne probki kazda z inna iloscia kropli (tak kropli, bo przy malych ilosciach plynow ok. 10ml krople sa dokladniejsza miara niz podzialka insulinowki)...

Urfaust napisał(a):
Z tego co pamiętam to zalezy od konkretnych parametrów, niektóre substancje w ogóle się nie mieszają, w innych po zmieszaniu i odstawieniu może nastąpić separacja, ale zakładam że taki przypadek tu nie zachodzi.


Laboratorium *inawera* bierze powyzsze przemyslenia pod uwage (przypuszczam, ze z wieloletnim wyprzedzeniem).
Temat szeroki jak rzeka i calkiem wskazany w laboratorium chemika - w domowych warunkach zwyklego mieszacza aromatow rozwazania dosc jalowe - naszym celem jest dobry smak liquidu a do tego potrzeba jedynie dyscypliny w dozowaniu aromatow i cierpliwosci w oczekiwaniu na plyn dojrzaly do spozycia.

A jesli nie wyjdzie smacznie i wystrzalowo? Wtedy jest czas na stawianie pytan - lub zmiane aromatu, bo nie wszystkie smaki musza byc dla nas rewelacyjnie dobre.

Autor:  agaarom1 [ 14 lis 2014, o 17:52 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

Witam:)
Czytam i czytam i chcę troszeczkę podzielić się wiedzą na temat aromatów. Pewnie wiecie, że każdy aromat ma inny skład chemiczny i tak np. może zawierać różnego rodzaju olejki, ekstrakty, oleorezyny i inne podobne związki chemiczne dlatego tak ważne jest dojrzewanie aromatów. W tym konkretnie aromacie o ile dobrze pamiętam jest ekstrakt kakao i prawdopodobnie to on zostawia tę barwę, dlatego trzeba bardzo dokładnie wymieszać aromat przed użyciem i pozostawić go do tak zwanego przegryziena. Co do dozowania jest to rzecz bardzo indywidualna, gdyż zależy przede wszystkim od naszego zmysłu smaku i zapachu. Każdy z nas jest zupełnie inaczej wyczulony na pewne związki. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać bardzo chętnie podzielę się swoimi uwagami. Pozdrawiam cieplutko Agnieszka

Autor:  Urfaust [ 16 lis 2014, o 23:07 ]
Tytuł:  Re: Problem z aromatem Gold Ducat

agaarom1 napisał(a):
Pewnie wiecie, że każdy aromat ma inny skład chemiczny i tak np. może zawierać różnego rodzaju olejki, ekstrakty, oleorezyny i inne podobne związki chemiczne dlatego tak ważne jest dojrzewanie aromatów. W tym konkretnie aromacie o ile dobrze pamiętam jest ekstrakt kakao i prawdopodobnie to on zostawia tę barwę, dlatego trzeba bardzo dokładnie wymieszać aromat przed użyciem i pozostawić go do tak zwanego przegryziena. Co do dozowania jest to rzecz bardzo indywidualna, gdyż zależy przede wszystkim od naszego zmysłu smaku i zapachu. Każdy z nas jest zupełnie inaczej wyczulony na pewne związki. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać bardzo chętnie podzielę się swoimi uwagami. Pozdrawiam cieplutko Agnieszka

Dziekuję. Póki co wydaje się, że udało mi sie wyeliminować zarówno aromat jak i zbyt krótki czas dojrzewania jako przyczynę zjawiska.

Skoro mogę o coś zapytać, czy wiadomo kiedy mniej więcej można sie spodziewać bazy 70/30 w sprzedaży? Chętnie wyeliminowałbym TGV, której skład jest owiany tajemnicą, o ile mi wiadomo.

Strona 3 z 4 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/