Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.
HOT&SPICY CHILLI i
CHILLI(ze względu na podobieństwo i okoliczności testowania - pozwolę sobie sparować opinie na temat tych bliźniaczych smaków)Ten aromat (jak i 'siostrzany' Chilli) to taki 'waperski odjazd i szaleństwo'
Już zobaczywszy 'rudy' kolor w butelce - ogarnęła mnie lekka trwoga!
No, ale jak się okazało - 'nie taki diabeł straszny...' i chmurę tej mieszanki dało się przełknąć.
Zacząłem od Chilli - pierwsze skojarzenie smakowe - chipsy paprykowe (Hot&Spicy - bardziej jakiś sos paprykowy), a skoro tak - w te pędy pobiegłem do piwniczki po butelkę piwka! I to działa! Bursztynowy napój doskonale współgra i łagodzi ostrość/posmak na języku i podniebieniu.
Po puszczeniu paru chmurek 'Spice Girls' (Hot&Spicy) - z wybałuszonymi oczami (bo zatkao kakao - Jeeezu, ale KOP w przełyk!
) - pobiegłem do kuchni zgrilować kiełbache w mikrofali...i tak wspomagany przeszedłem dalszą część testów mieszanek wykonanych na tych aromatach.
Dawkowanie aromatów - w zupełności skuteczne na moje kubki smakowe to:
Chilli: 2-4gtt/5ml
Hot&Spicy Chilli: 2-3gtt/5ml
(z wrodzonej przezorności - nie 'zaryzykowałem' rozrabiania pełnych buteleczek
)
Odwzorowanie smaków wierne, a moja ocena obydwu aromatów 9/10 wynika z faktu, iż nie sądzę abym został wielkim ich fanem w sensie częstego używania (być może jako pikantny dodatek do innych mieszanek?), choć kto wie jak będzie podczas sezonu grillowego, czy zakrapianych 'pyfkiem' meczyków siatkarskich...
?
Method of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
CHILI and HOT & SPICY CHILI
(because of the similarity and the circumstances of testing – I let myself to post the opinions concerning two twin tastes together)
This flavour (as well as sisterly Hot&Spicy Chili) is such a vaper’s blast and craziness.
Having noticed a red colour in the bottle I was petrified! Well as it turned out it’s not so terrifiying… and I could swallow the cloud. The first taste’s association – pepper chips (Hot&Spicy – pepper sauce) and if so I quickly ran to the cellar for a bottle of beer! And it works! Amber beverage perfectly matches and milds the sharpness/after taste on the tongue and palate.
Having puffed a couple of clouds „Spice Girls” (Hot&Spicy) with my eyes wide open(Jesus what a hit in the throat!) – I ran to the kitchen to grill a sausage in the microwave… and with a help I ran over the following part of the test of the mixes prepared on those flavours.
Dosage of the flavours- quite efficient for my taste buds is:
Chili: 2-4 drops/5 ml
Hot&Spicy Chili: 2-3 drops/5 ml
(Of the innate prudence I didn’t risk to mix the whole bottles).
Reflection of the tastes is faithful and my grade of both flavours 9/10 is caused by the fact that I don’t think I could be a great advocate of them. I mean I couldn’t use them often (maybe as ahot addition to others mixes) however, who knows how it will be during the grill season or boozed by pollen volleyball matches…?
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe